Voorgerecht
Bereiding met stoomoven
Bereidingstijd: 30 minuten
Voor 4 personen
Rijst:
250 g pandanrijst
500 ml water
Procureur
600 g procureur
1 el five spice (chinees
vijfkruiden poeder)
1 el soyasaus (kikkoman)
Groenten:
1 chili peper
1 rode ui
2 stengels bleekselderij
1 rode paprika
2 cm verse gember
10 takjes thaise basilicum
Saus:
1 el palmsuiker (gemalen)
2 el vissaus
3 el oestersaus
1 limoen
Bereidingswijze
Rijst
Doe de rijst in een kleine gesloten stoombak en giet er 500 ml water overheen.
• Stel de combi stoomoven in op stomen, 100 ℃.
• Stoom de rijst in 20 minuten gaar in de oven.
Procureur
• Roer het kruidenpoeder en de soyasaus tot een papje in een ondiepe schaal.
• Wentel de procureur door dit mengsel totdat het vlees helemaal bedekt is. Laat
de kruiden even een kwartiertje intrekken, langer mag ook (tot wel 24 uur).
• Verwarm de oven voor op 110 ℃, onder- en bovenwarmte.
• Zet het vlees in de oven en steek de kerntemperatuurmeter in het dikste deel.
Stel de gewenste kerntemperatuur in op 65 ℃
Groenten
• Snijd de chilipeper in dunne ringen. Om het gerecht minder pittig te maken kan de peper ook eerst in de lengte worden doorgesneden om de pitjes en zaadlijsten te verwijderen. Zet apart tot verder gebruik.
• Snijd de rode ui chinoise. Verwijder daartoe wortel en punt en snijd de ui vervolgens in hele dunne partjes. Zet apart, niet mengen met de pepers.
• Snijd de bleekselderij schuin in dunne plakjes, doe bij de ui.
• Halveer de paprika en verwijder steel, zaad en zaadlijsten. Snijd nogmaals doormidden en vervolgens in reepjes. Doe bij de ui en selderij.
• Schil de gember en snijd julienne (hele dunne reepjes). Zet apart.
• Haal de bladeren van de basilicum af en zet apart.
Saus
• Knijp de limoen uit in een kom. Doe er de visssaus bij en los er de palmsuiker in op.
• Voeg tenslotte de oesteraus en wat versgemalen zwarte peper toe en zet weg tot verder gebruik.
Afmaken en serveren
• Verhit de wok een paar minuten voor op inductiestand 9.
• Doe 3 eetlepels olie in de wok en voeg direct de peper toe. Bak een paar seconden, voeg dan de groenten (basilicum
nog niet) toe. Roerbak 1-2 minuten.
• Voeg dan de gember toe, roerbak nog een minuut.
• Voeg dan de saus en de basilicum toe. Al scheppend aan de kook laten komen en vervolgens op een schaal doen. Snijd
de procureur in plakken en leg het vlees op de groenten. Serveren met de rijst.