Afspraak maken

Pita brood met dip van geroosterde aubergine, tahin, yoghurt en geroosterde specerijen


Over dit gerecht

Voorgerecht 
Voor 8 personen

Ingrediënten

Pita brood
240 ml warm water
1 zakje instant gist
375 g bloem
2 tl zout
1 el olijfolie

Auberginedip 
2 aubergines
2 el dikke griekse yoghurt
2 el tahin (sesampasta)
2 el extra vergine olijfolie
2 tl zout
1 st citroen
1 takje munt
1 el specerijen:
komijnzaad,
mosterdzaad,
venkelzaad, zwart
komijnzaad

Materialen
• keukenmachine met deeghaak
• deegroller
• teppan yaki plaat
• bakpapier

Download PDF

Bereidingswijze

Pitabrood
• Doe het water en de gist in de kom van de keukenmachine, meng en laat een paar
minuten staan totdat de gist is opgelost.
• Zet de machine zachtjes aan en voeg het zout, de olie en 300 g van de bloem toe.
• Zet de machine dan op de middelste stand en laat hem 8 minuten draaien. Voeg
gaandeweg extra bloem toe tot een mooi elastisch deeg ontstaat.
• Vet een ovenpan in met wat olijfolie en doe het deeg daarin. draai het een paar
keer tot het helemaal met olie is bedekt.
• Zet het deeg in de oven op de rijsstand en laat het deeg een uur rijzen.

Auberginedip
• Verwarm de oven voor grill stand groot.
• De de aubergines op een met bakpapier bedekte ovenplaat en plaats ze onder de
grill.
• Rooster de aubergines, draai ze van tijd tot tijd, tot ze rondom goed geblakerd zijn
en van binnen gaar.
• Haal de aubergines uit de oven en laat afkoelen tot lauwwarm.
• Pel de aubergines, snijd het vruchtvlees in blokjes en doe het in een grote kom.
• Voeg yoghurt, tahin, zout, olie en het sap van de citroen toe. Roer krachtig door
met een grote lepel tot alles grondig gemengd is. Proef en breng op smaak. Doe de
dip in een lage schaal of diepe borden.
• Snijd de blaadjes van de munt in dunne reepjes en zet apart.
• Verhit een steelpan voor op de inductieplaat op stand 7. Doe de specerijen erin en
rooster ze totdat ze beginnen te poppen. Strooi ze dan direct uit over de dip.
• Sprenkel nog wat olijfolie over de dip en bestrooi tot slot met de reepjes munt.

Afmaken en serveren
• Haal het deeg uit de oven en doe het op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het in 8 balletjes en rol deze uit tot
ongeveer 20 cm grote schijven. Laat de schijven even rusten alvorens verder te rollen als het deeg zich teveel
terugtrekt.
• Verhit een teppan yaki plaat voor op stand 7.
• Vet de plaat in met wat in olie gedrenkt keukenpapier, pas op voor verbranden.
• leg 2 pita’s op de plaat en laat ze 30 seconden bakken tot er belletjes ontstaan, draai ze dan om en laat ze 1-2 minuten
bakken op de andere kant tot er mooie bruine plekjes ontstaan. Draai ze dan terug naar de eerste kant en laat ook deze
kant bakken tot de bubbels mooi gekleurd zijn.
• Vet de plaat opnieuw in voor het volgende paar. Verhoog of verlaag eventueel de stand van de inductieplaat om een
mooi evenwicht te krijgen tussen garing en kleuring.
• Serveer de pita’s, liefst nog warm, met de auberginedip.