Afspraak maken

Harissakip met tomaat, olijven, venkel en couscous


Over dit gerecht

Hoofgerecht
Voor 4 personen

Ingrediënten

Kip
4 kippenbouten
50 g boter
1 glas bouillon
½ citroen

Saus
½ venkelknol
½ ui
1 teen knoflook
200 g tomaatblokjes uit blik
½ el harissa (of naar
smaak)
4 takjes bladpeterselie
¼ ingemaakte citroen
50 g paarse olijven
4 takjes munt
4 takjes koriander

Couscous
125 g couscous
200 ml water of bouillon
1 el extra vergine olijfolie

Materialen
• vleestang
• grote mengkommen

Download PDF

Kip
• Snijd de bouten door het kniegewricht doormidden en verwijder desgewenst het
vel.
• Wrijf de stukken kip in met peper en zout en braad de kip aan beide zijden
goudbruin in een mengsel van boter en olie.
• Draai het vuur laag, verwijder de kip uit de pan en blus het braadvet af met het
citroensap en de bouillon. Roer al kokend goed over de bodem om alle aanbaksels
los te roeren. Dit noemen we ‘deglaceren’.
• Doe het vuur uit en zet de kip en het braadvocht apart tot verder gebruik.

Saus
• Snipper de ui en venkel en hak de knoflook fijn. Hak ook de peterselie fijn.
• Verwijder het vruchtvlees uit de ingemaakte citroen en hak de schil fijn.
• Verwarm de oven voor op 180℃ met minimaal stoom.
• Verhit een braadpan voor en doe er ruim olie in. Bak hierin de ui en knoflook glazig
en voeg dan de venkel toe. Bak de venkel nog even mee en blus dan af met de
tomaat en het braadvocht (zie boven).
• Voeg de ingemaakte citroen, peterselie, en harissa toe en breng aan de kook. Breng
op smaak met peper en zout.
• Doe de stukken kip met de saus in een ovenpan, zet in de oven en laat ongeveer 45
minuten stoven. Voeg dan de olijven toe, laat nog 5 minuten verder stoven en zet
de oven uit.
• Pluk de munt en koriander voor de garnering.

Couscous
• Doe de couscous in een stoompan zonder gaatjes. Giet het water of de bouillon
erbij. Doe er bij gebruik van water een halve theelepel zout bij en roer een keer
door.
• Zet de couscous in de combi stoomoven op stomen, 100℃ en stoom de couscous
gaar in 15 minuten.
• Doe de couscous in de mengkom en roer er voorzichtig de olijfolie door. Zet weg tot
verder gebruik.

Afmaken en serveren
• Verdeel de kip, saus en couscous over de borden of serveer in een mooie schaal. bestrooi ruim met munt en koriander.