Voorgerecht
Voor 8 personen
Pakketjes
1 sjalot
1 teen knoflook
1 rode peper
2 kemiri noten
3 djeruk purut blaadjes
1 cm santen
½ limoen
1 tl zout
1 tl tamarinde pasta
(assem)
1 tl trassie
1 tl palmsuiker
2 tl sambal oelek
(optioneel)
500 g stevige witte visfilet
en/of garnalen
(gamba’s-rauw)
8 takjes koriander (garnering)
Komkommer
½ komkommer
2 cm gember
2 el rijstazijn
1 el suiker
½ tl zout
Materialen
• keukenmachine
• mengkommen
• aluminiumfolie of bananenblad
Pakketjes
• Hak de kemirimoten grof en rooster ze in een droge steelpan.
• Maak de sjalot en knoflook schoon en snijd grof. Haal de middennerf uit de
djeruk purut blaadjes en pers de limoen.
• Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en draai de boemboe tot een pasta.
• Snijd de vis in blokjes van 1½ cm en meng goed met de boemboe.
• Scheur 2 vellen aluminium folie *) af van 30 cm lengte en knip die in vieren.
Leg in het midden van ieder vel een achtste deel van de vis.
• Vouw de vellen tot een pakketje door eerst de zijkanten over de vis te vouwen.
Vouw dan de beide uiteinden naar elkaar toe en rol die op tot er een vrij strak
pakketje ontstaat.
• Laat de vis ongeveer 30 minuten marineren in de koelkast.
*) Indien verkrijgbaar is het nog leuker bananenblad te gebruiken voor het maken
van de pakketjes.
Komkommer
• Schil de komkommer en halveer in de lengte. Schraap de zaadjes eruit met een
theelepel en snijd in plakjes.
• Schil de gember en snijd in heel kleine blokjes.
• Doe alle ingrediënten in een kom, meng goed en zet minimaal 30 minuten weg
op kamertemperatuur.
Afmaken en serveren
• Leg de pakketjes in een gaatjespan en stoom ze in 10 minuten op 80℃ gaar.
• Serveer de inhoud van de pakketjes met de gemarineerde komkommer en wat verse koriander.