Afspraak maken

Boerenkip met spek, geroosterde bospeen en roseval aardappeltjes


Over dit gerecht

Boerenkip met spek, geroosterde bospeen en roseval aardappeltjes (hoofdgerecht 4 personen)
Bereiding met combi stoomoven

Ingrediënten

Materialen:

combi stoomoven
inductiekookplaat
kerntemperatuurmeter
dunschiller
grote kommen
trancheermes

Kip

600 g boerenkipfilet (bv kemper hoen of poulet noir)
8 plakken gerookt spek
1⁄2 glas rode wijn
1⁄2 glas kippenbouillon

Roseval en bospeen

500 g roseval aardappel
8el plantaardige olie (bv arachide)
400 g bospeen
8 takjes rozemarijn
2 teentjes knoflook

 

 

Download PDF

Bereidingswijze kip:

  • Verwarm de combi stoomoven voor op 90 °C.
  • Verwijder het vel van de kip indien nodig.
  • Vouw het smalle puntje van de kipfilet naar binnen en vorm de filet zo dat er een zo gelijkmatig mogelijke rol ontstaat. Omwikkel deze rol zo strak mogelijk met het spek. Bestrooi met peper.
  • Braad de kip rondom bruin in een koekenpan en leg daarna in een dichteovenbak. Blus de pan af met de wijn en nadat die even gekookt heeft met de bouillon. Laat dat mengsel inkoken tot de helft.
  • Zet de kip in de combi stoomoven met de kerntemperatuurmeter in het dikste deel van het vlees. Stel de kerntemperatuur in op 70 °C.
  • Haal de kip uit de oven als de juiste kerntemperatuur is bereikt en houd haar
  • eventueel warm in de warmhoudlade op stand 3.

Bereidingswijze roseval en bospeen:

  • Verwarm de combi stoomoven voor op 220 °C, hete lucht met stoom.
  • Snijd de roseval in de lengte in vier kwarten. Meng de aardappelen met de ingrove stukken gescheurde rozemarijn, de helft van de olie en peper en zout in een kom. Stort het geheel op een dichte ovenbak, houd ruimte over voor de bospeen die later wordt toegevoegd. Zet dit 10 minuten in de oven.
  • Schil en hak de knoflook. Schil de bospeen en snijd deze, eveneens in de lengte, in kwarten. Meng de peen met de rest van de olie, peper en zout en de knoflook.
  • Doe de bospeen bij de aardappels als de ingestelde 10 minuten voorbij zijn en zet nog eens 15 minuten in de oven.

Afmaken en serveren:

  • Verwarm de borden voor.
  • Verwarm de jus en roer er als die kookt een flinke klont boter door. Houd warm op inductie stand 3.
  • Snijd de kip schuin in plakken (trancheren).
  • Doe op ieder bord wat aardappeltjes, bospeen en een paar plakjes kip. Besprenkel met de jus.