Afspraak maken

Arroz Euskal


Over dit gerecht

Hoofdgerecht
Arabische keuken
Bereiding met bakoven met magnetron
Bereidingstijd: 30 minuten (+20 minuten wacht-/oventijd)
Voor 4 personen

Ingrediënten

Arroz 
½ citroen
600 ml kippenbouillon
1 grote ui
½ groene paprika
1 rode peper
2 tenen knoflook
2 takken rozemarijn
2 takken peterselie
75 g procureur (of schouderkarbonade)
75 g kippen dijvlees
4 kippenvleugels
75 g verse chorizo
1 mespunt cayenne peper
1 el paprika poeder
150 g Calasparra rijst (andere rondkorrelige rijst kan ook, bv risotto rijst)
4 el extra vergine olijfolie
75 ml witte wijn
200 g tomaatblokjes (½ blikje)

materialen 
• weegschaal
• grote kom
• magnetronbestendige ovenschaal

Download PDF

Bereidingswijze:

Arroz
• Verwarm de bouillon en doe er een stuk schil van de citroen bij. De bouillon moet goed op smaak zijn.
• Snijd de ui en paprika in blokjes. Hak de peper, knoflook, rozemarijn en peterselie fijn. Doe dit in een grote kom.
• bestrooi de procureur en kippendij met peper en zout. Snijd het vlees vervolgens in kleine blokjes. Snijd ook de Chorizo in blokjes en doe al het vlees in de kom.
• Voeg de kruiden en de rijst toe.
• Doe dan de wijn, het sap van de halve citroen, de olijfolie, de tomaat en de kippenbouillon erbij.
• Roer alles goed door elkaar en doe het mengsel over in de ovenschaal. Leg er tot slot de met peper en zout bestrooide kippenvleugels in.

P.s: traditioneel wordt in dit gerecht allerlei vlees verwerkt, ook restjes van de vorige dag.

 

Afmaken en serveren
• Zet de schaal in de bakoven met magnetron. Stel die in op de combinatie van magnetron, 360 W, en circulatiegrill, 190℃.
• Bak het gerecht in 30 minuten gaar en goudbruin.

Tips:
• Bij een dubbele hoeveelheid bedraagt de bereidingstijd 40 minuten.
• Variëren is mogelijk. Groenten zoals venkel, courgette of sperciebonen kunnen ook gebruikt worden.
• Dat geldt ook voor het vlees: andere vleessoorten of restjes van de vorige dag kunnen prima verwerkt worden.