Hoofdgerecht
4 personen
Kip
4 kippenpoten
3 el zonnebloemolie
3 rode uien
3 tenen knoflook
3 cm gember
10 saffraandraadjes
2 kaneelstokjes
½ tl kaneel
½ tl kurkuma
5 kardamom peulen
1 tl komijnzaad
1 el tomatenpuree
175 ml kippenbouillon
3 el EV olijfolie
1 citroen
1 ingemaakte citroen
4 el paarse olijven met pit
10 takjes platte peterselie
10 takjes koriander
Salade
2 st vastkokende
aardappel
200 g bloemkool
1 tl komijnzaad
1 tl kurkuma
1 tl paprikapoeder
½ tl zout
1 citroen
5 el EV olijfolie
1 cm gember
3 takjes munt
4 takjes koriander
Materialen
• dunschiller
• grote kommen
• ovenschaal
Bereidingswijze
Kip
• Snijd de rode uien in de lengte in repen. Hak de knoflook en de gember fijn.
• Week de saffraandraadjes in 2 el lauw water.
• Hak de peterselie samen met de stelen van de koriander (houd de blaadjes achter).
Verwijder het vruchtvlees uit de ingemaakte citroen en hak de schil in kleine
blokjes.
• Snijd de kippepoten in tweeën. Haal desgewenst het vel eraf. Bestrooi de kip met
peper en zout.
• Verwarm de combi stoomoven voor op 170 ℃ Circoterm met gering stoom.
• Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan of braadpan. Bak hierin de kip rondom
bruin.
• Haal de kip uit de olie en zet op een bord tot verder gebruik.
• Bak nu in dezelfde olie de uien tot glazig en voeg dan de knoflook, gember en de
specerijen toe. Roerbak 10 seconden en voeg de tomatenpuree toe. Bak die 20
seconden mee en blus dan af met de bouillon, het water met de saffraan en het sap
van de citroen. Breng aan de kook en haal dan van het vuur.
• Voeg nu de gehakte kruiden, schil van de ingemaakte citroen en de olijven toe en
schenk het geheel in een ovenschaal.
• Leg de kipdelen met het vel naar boven in de schaal. Zet de schaal 35-45 minuten
in de in de oven tot de kip gaar is en de saus een mooie consistentie heeft.
• Houd warm, indien nodig, op de warmhoudstand.
Salade
• Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm groot. Doe ze in een stoompan
met gaatjes en zet ze in de stoomoven op stomen, 100℃ voor 15 minuten.
• Verdeel de bloemkool in roosjes. doe ze bij de aardappels in de stoompan na de
eerste 20 minuten en stoom nog eens 10 minuten. Laat afkoelen tot lauwwarm.
• Hak intussen de gember fijn, de ui in dunne halve ringen en snijd de groene kruiden
in reepjes.
• Verhit een droge steelpan met daarin de komijnzaadjes tot deze beginnen te
‘poppen’. Haal van het vuur en voeg kurkuma, paprikapoeder en zout toe. Roer
goed door en haal de kruiden dan uit de pan om verbranden te voorkomen. Meng de
kruiden met het sap van de citroen en de olijfolie.
• Meng tot slot alle ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.
Afmaken en serveren
• Bestrooi de kip voor het serveren met de achtergehouden korianderblaadjes.