Afspraak maken

Pizza met mascarpone, prosciutto crudo, grana padano en truffel


Over dit gerecht

Pizza met mascarpone, prosciutto crudo, grana padano en truffel (hoofdgerecht, recept voor 4 dunne pizza’s)

Ingrediënten

Materialen:

bakoven met pizzasteen
combi stoomoven
deegroller
grove kaasrasp
spuitzak
opschep- of sauslepel
Mum met deeghaak
grote kommen
pizzasnijder
sauspan
staafmixer

pizzadeeg:

500 g tarwemeel
1 zakje gist
1 el zout
1 el olijfolie
3 dl lauw water

 Tomatensaus:

2 el olijfolie
1 blik gepelde tomaten
1 teen knoflook
1 tl oregano
1⁄2 zout

Beleg:

250 g mascarpone
2 el truffelsalsa
100 g prosciutto crudo 
(rauwe Italiaanse ham)
80 g Grana padano
75 g rucola

 

Download PDF

Bereidingswijze pizzadeeg:

  • Doe het meel, het zout, de gist en de olijfolie in de Mum met deeghaak.
  • Zet de Mum op middelhoge snelheid en voeg al draaiend het water toe. Laat de machine ongeveer 5 minuten kneden.
  • Zet de combi stoomoven op de rijsstand, 37 °C.
  • Haal het deeg uit de Mum en verdeel het in 4 bollen. Leg een vel bakpapier in de stoombak met gaatjes, vet dat licht in en leg er de vier bollen in op ruime afstand van elkaar.
  • Laat de bollen 45 minuten rijzen.

Bereidingswijze tomatensaus:

  • Schil en plet de knoflookteen.
  • Verhit de olijfolie in de sauspan en doe er de knoflook in. Laat 10 seconden bakkenen voeg dan de tomaat toe (pas op spetteren).
  • Voeg de oregano, het zout en wat peper uit de molen toe en breng aan de kook.
  • Laat op middelhoog vuur 4 minuten pruttelen en laat dan iets afkoelen.
  • Doe de inhoud van de pan in de blenderbeker van de staafmixer en pureer grof.
Bereidingswijze beleg:
  • Roer de truffelsalsa door de mascarpone en breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Doe het mengsel in een spuitzak met smalle spuitmond.
  • Snijd de ham in stukken van ongeveer 2x2 cm en rasp de Grana padano grof.

Afmaken en serveren:

  • Verwarm de oven met pizzasteen voor op de pizzastand.
  • Rol de bollen deeg uit tot pizza’s van ca. 30-35 cm doorsnede.
  • Gebruik de bolle kant van een opschep of sauslepel om de pizza dun te bestrijken met de tomatensaus. Laat aan de rand ongeveer 11⁄2 cm vrij.
  • Spuit er nu met de spuitzak in een spiraal van binnen naar buiten het mascarpone mengsel op. Laat ongeveer 11⁄2 cm ruimte tussen de ringen van de spiraal.
  • Bestrooi de pizza met de prosciutto crudo.
  • Bak ze één voor één op de pizzasteen in ongeveer 6 minuten.
  • Bestrooi de pizza voor het serveren met wat rucola en geraspte Grana. Snijd in stukken met de pizzasnijder en serveer direct.