Afspraak maken

Gestoomde zeebaars met gember, sesamolie en krokantje van de huid


Over dit gerecht

Gestoomde zeebaars met gember, sesamolie en krokantje van de huid (voorgerecht, 4 pers)

Ingrediënten

Materialen:

(Combi) stoomoven
bakoven
inductiekookplaat
visfileermes
koksmes
bakkwast
schaar

Zeebaars

2 zeebaarsfilets
1 cm verse gember
1 lenteui
1 handje peulvruchtscheuten (bv taugé, erwt)

Sesamolie

2 el sesamolie
1 teen knoflook
1 el lichte sojasaus (bv Kikkoman)

 

Download PDF

Bereidingswijze Zeebaars:

  • Verwarm de stoomoven voor op 70 °C (100% stoom) en de bakoven op 180 °C hete lucht.
  • Gebruik een fileermes om het vel van de vis af te halen. Vraag de chef om instructies. Probeer al het vlees van het vel af te halen, dat geeft het meest knapperige resultaat.
  • Schil de gember en snijd deze in plakjes en vervolgens in dunne reepjes.
  • Verwijder het buikgedeelte van de filet en snijd de vis in twee gelijke stukken. Leg de vis in de stoombak en bestrooi met wat zout en de gemberreepjes.
  • Spreid de huid uit op een met olie ingevette ovenplaat Bestrooi met wat peper en zout en bestrijk ook de bovenkant met olie.
  • Snijd de lenteui in dunne rondjes en zet apart.
  • Zet de vis in de stoomoven en de plaat met vishuid in de bakoven. De bereidingstijd is circa 7 minuten. Maak intussen de sesamolie.

Bereidingswijze Sesamolie:

  • Pel en halveer de knoflookteen en snijd deze in flinterdunne plakjes.
  • Verhit de sesamolie in een klein pannetje en voeg de knoflook toe als de olie heet genoeg is om de knoflook te laten bruisen.
  • Haal direct van de hittebron en laat afkoelen tot de knoflook niet meer bruist. Voeg nu de sojasaus toe, roer door en houd lauwwarm op stand 1 van de inductiekookplaat.

Afmaken en serveren:

  • Haal de huid uit de oven en knip ze schuin in stroken met een schaar. Doe dit onmiddelijk nu de huid nog warm is, anders wordt ze te hard en ontstaat er risico op versplinteren.
  • Haal ook de vis uit de oven.
  • Doe een paar scheuten op het midden van een bord.
  • Leg er een stukje vis op en besprenkel deze met de sesamolie en wat lenteui.
  • Steek er een strook huid in ter garnering. Serveer direct.