Afspraak maken

Appel upside-downcake


Over dit gerecht

Nagerecht
Franse keuken
Bereidingstijd: 30 minuten (+20 minuten wacht-/oventijd)
Voor 16 personen

Ingrediënten

karamel
200 g kristalsuiker
100 g boter
50 ml slagroom
mespunt zout

appel en beslag
300 g bloem
16 g bakpoeder (1 zakje)
½ tl zout
250 g zachte boter
250 g suiker
5 eieren
8 elstar appels

materialen
• Mum keukenmachine
• grote kommen
• zeef

Download PDF

Bereidingswijze:

Karamel

  • Zet een pan met dikke bodem om inductie stand 8. Doe de suiker erin en laat die langzaam smelten en kleuren. Roer af en toe door.
  • Haal de pan van het vuur als de inhoud goudbruin gekleurd is. Doe er dan de boter, room en zout doorheen, roer goed en pas op voor spetters.
  • Houd de karamel warm op inductie stand 2.

Appel en beslag

  • Zeef de bloem, bakpoeder en zout.
  • Doe de boter in de Mum met garde en zet die aan op halve kracht. Voeg de suiker toe en klop tot een luchtig mengsel.
  • Voeg één voor één de eieren toe.
  • Voeg nu geleidelijk de bloem, bakpoeder en zout toe totdat een glad beslag ontstaat. Zet weg tot verder gebruik.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
  • Bedek de bodem van een dichte ovenpan met de karamel. Leg er de plakjes appel in.
  • Bedek het geheel met het beslag.
  • Zet de pan in de oven en selecteer de Assist functie. Kies ‘cake op plaat’ en start de oven. Let op: de deur mag tussentijds niet geopend worden.

Afmaken en serveren

  • Haal de cake uit de oven als ze kaar is en laat 5 minuten afkoelen.
  • Draai de cake dan om op een platte schaal of plank en laat nogmaals minimaal 5 minuten afkoelen.
  • Snijd de cake in stukken en serveer (optioneel) met clotted cream, crème fraiche of slagroom.