Afspraak maken

Veelgestelde vragen Gaggenau


Algemeen

Gaggenau is breed verkrijgbaar in Nederland, maar niet iedere keukenspecialist of interieurbouwer heeft Gaggenau in de showroom opgesteld staan. Zoek op onze dealerlocator het dichtstbijzijnde adres waar u Gaggenau inbouwapparaten kunt bekijken

Ga naar onze dealerlocator voor een overzicht van vakhandelaren die Gaggenau verkopen

Apparaten die in Nederland zijn gekocht, levert Gaggenau alleen in Nederland. Voor levering buiten de landsgrenzen verwijzen wij u naar de desbetreffende landen waar u de apparatuur geleverd wilt zien. Ook is het mogelijk levering buiten de landsgrenzen door een derde te laten verrichten, zoals de keukenspecialist of interieurbouwer.

De onderstaande apparaten zijn voorzien van Home Connect:

 • Alle 200 serie, 300 serie en 400 serie bakovens en combi-stoomovens
 • Enkele 200 serie koelkasten
 • Alle Vario 400 koel- en vriesapparatuur en wijnklimaatkasten
 • Alle 200 en 400 serie afwasautomaten

Dat wil zeggen dat u deze inbouwapparaten met behulp van een smartphone of tablet kunt bedienen of bij storing door een technicus op afstand kunt laten controleren. De meeste inductiekookplaten kunnen door middel van Home Connect via WiFi met nagenoeg alle afzuigkappen communiceren. Zo kunt u met de kookplaat de afzuigkap kunt bedienen.

Ovens

Het grootste verschil zit hem in het design:

 • Een 200 serie oven is voorzien van een greep en de ovendeur opent tot 110 graden.
 • De 200 serie oven heeft een glasfront in de kleuren Gaggenau Antraciet, Metallic of Zilver.
 • Bij een 200 serie oven zitten de bedieningsknoppen altijd bovenaan.

Een 400 serie oven is greeploos; door één druk op het display opent de ovendeur automatisch. De ovendeur van een 400 serie opent tot 180 graden.

 • De ovendeur van een 400 serie oven is van rvs of antraciet achter glas.
 • De bedieningsknoppen van een 400 serie bakoven zitten bovenaan. Bij de compacte ovens is een plaatsing van het display mogelijk aan de boven- of onderzijde van het apparaat. Wanneer u kiest voor apparaten boven elkaar, dan worden de bedieningspanelen bij elkaar op ooghoogte geplaatst: een unieke Gaggenau oplossing.
 • De 400 serie oven is ook verkrijgbaar in 76 cm breed, alleen in de afwerking rvs.
 • Alle 400 serie ovens zijn standaard voorzien van pyrolytische zelfreiniging.

Vanuit de geschiedenis heeft Gaggenau altijd draaideuren gehad in plaats van klepdeuren. De enige uitzondering is de 300 serie oven (EB333) van 90 cm breed. De ovenruimte is bij een oven met een draaideur eenvoudig toegankelijk en de producten zijn makkelijk in en uit de oven te halen. Alle ovens zijn zowel met een links- als rechtsdraaiende ovendeur te bestellen.

De bediening van Gaggenau is intuïtief en staat garant voor een uiterst eenvoudige manier van bedienen. Veel apparaten zijn voorzien van een handige draaiknop die zelfs met vochtige handen goed te bedienen is. Bij de ovens selecteert u met de linker bedieningsknop de gewenste verwarmingsmethodiek en met de rechter bedieningsknop kunt u eenvoudig de temperatuur of andere instellingen selecteren. Naast handmatige instellingen zijn er ook veel automatische programma’s beschikbaar op de oven.

Elke bakoven start op 30 graden en is instelbaar tot maximaal 300 graden. Deze maximale temperatuur is een perfecte basis voor het bereiden van bijvoorbeeld een pizza. Een unieke Gaggenau feature.

De Gaggenau pizzasteen is het geheime ingrediënt voor krokante flambee’s en zelfgemaakte pizza’s, flammkuchen en brood. Er is simpelweg geen alternatief voor het rechtstreeks koken en bakken op 300 graden. In alle Gaggenau ovens is een aansluiting voor de pizzasteen gemaakt. De pizzasteen en het verwarmingselement dienen als accessoires te worden aangeschaft.

Ga naar het artikeloverzicht

Gaggenau heeft al meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van stomen. Onze combi-stoomovens zijn verkrijgbaar met een vaste aansluiting op de wateraan- en afvoer, of met een waterreservoir. Deze apparaten hebben veel automatische programma’s voor culinaire assistentie, 5 vochtigheidsniveaus en een heteluchtfunctie die tot 230 graden kan opwarmen. Met onze combi-stoomoven kunt u niet alleen stomen, maar ook stoven, grillen, gratineren, regenereren, sous-vide koken en zelfs drogen. De combi-stoomovens met vaste aansluiting hebben een unieke functie waarbij aan het einde van het kookproces veel stoom en geur afgevoerd wordt. Bij het openen van de deur komt er nagenoeg geen stoom vrij.

Een aantal Gaggenau combi-stoomovens beschikken over een automatisch reinigingsprogramma, waardoor het schoonmaken van uw combi-stoomoven geen enkele moeite kost. Met dit programma wordt de binnenruimte van uw oven volautomatisch gereinigd, gespoeld en gedroogd. Het enige dat u hoeft te doen na de onderhoudsmelding in het display is de reinigingscartridge in het plafond van uw ovenruimte plaatsen en het reinigingsprogramma starten. Standaard worden er vier cartridges meegeleverd. Cartridges zijn verkrijgbaar via de Gaggenau serviceafdeling (tel: 088 424 4030) of via onze online shop.

Alle Gaggenau combi-stoomovens beschikken over een ontkalkingsprogramma dat uw apparaat volautomatisch ontkalkt, spoelt en droogt. Afhankelijk van het watertype in uw regio en het gebruik van uw apparaat geeft uw combi-stoomoven automatisch een melding op het display om u eraan te herinneren dat het ontkalkingsprogramma moet worden uitgevoerd. Voor het ontkalkingsprogramma heeft u speciale ontkalkingstabletten nodig. Deze zijn verkrijgbaar via de Gaggenau serviceafdeling (tel: 088-424 4030) of via onze online shop.

Wijnklimaatkasten

In een Gaggenau wijnklimaatkast kunt u uw wijnen verantwoord bewaren en presenteren.

De wijnkast zorgt voor een constante temperatuur en een trillings- en UV-vrije opslag. De luchtvochtigheid wordt constant gehouden en onze Vario 400 serie wijnklimaatkast biedt tot drie afzonderlijke klimaatzones die kunnen worden ingesteld tussen de 5 en 20 graden, waardoor de condities van een wijnkelder worden nagebootst en de perfecte drinktemperaturen worden bereikt. Het complete aanbod Gaggenau wijnklimaatkasten kunt u hier bekijken.

Inductiekookplaat met afzuiging

De flex inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging is een perfecte combinatie van een kookplaat en afzuigsysteem in één, die vrijwel geruisloos damp en kookgeuren afvoert op de plek waar deze ontstaan. De afzuigcapaciteit kan zowel handmatig als automatisch worden geregeld. Wanneer ingesteld op automatisch, is het afzuigsysteem in staat zichzelf aan te passen aan de hoeveelheid dampen en geuren die ontstaan tijdens het kookproces: deze worden gedetecteerd en geruisloos en snel verwijderd. De 80 cm brede inductiekookplaat heeft vier ruime kookzones die eenvoudig samengevoegd kunnen worden tot twee grotere kookvelden voor grote pannen, een braadslede of accessoires zoals een Teppanyaki of grillplaat. De filterunit kunt u eenvoudig uitnemen en in de afwasautomaat reinigen. De kookplaat is geschikt voor zowel recirculatie als luchtafvoer.

Inductiekookplaten

Dit is mogelijk op onze inductiekookplaten, mits de bodem van de wokpan een doorsnede heeft van minimaal 10 cm. In de 400 serie zijn kookplaten beschikbaar met een grote ronde zone. Deze is ook geschikt voor de speciale Gaggenau wok (wadjang) met ronde bodem. Om deze pan stabiel op de kookplaat te kunnen plaatsen heeft u ook de ondersteunende wokring nodig. De speciale Gaggenau wok en wokring zijn verkrijgbaar via de Gaggenau serviceafdeling of via onze online shop.

De bediening van de vario 400 serie kookplaten bestaat uit solide, roestvrijstalen, verlichte bedieningsknoppen. Met deze knoppen selecteert u eenvoudig de gewenste kookzone. De oranje verlichting geeft aan welke kookzone in gebruik is. Als de zone afkoelt na het koken knippert deze oranje als indicatie.

 

De onderstaande informatie gaat specifiek over het aansluiten van een elektrische kookplaat of gaskookplaat. Graag willen wij benadrukken dat wij u te allen tijde adviseren om het aansluiten van een kookplaat of gaskookplaat door een erkend vakman te laten doen.

Een woonhuis is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Het elektriciteitsnetwerk levert 230 Volt en in huishoudens is dit beveiligd via een zekering (ook wel ‘stop’ of ‘automaat’ genoemd). De zekering is een beveiliging en kan maximaal 16 ampère leveren. Dit is een vaste waarde die maximaal in Nederland mag worden gebruikt. Als er meer wordt gevraagd dan 16 ampère verbreekt de zekering uit veiligheid de stroomverbinding. Ook bij een kortsluiting als gevolg van een defect in een apparaat zal de zekering uit veiligheid uitschakelen.

Op één zekering (stop of automaat) kunnen meerdere lichtpunten of stopcontacten worden aangesloten. Zolang het aantal aangesloten apparaten per groep (16A) gezamenlijk niet meer verbruikt dan 16 ampère gaat dit goed. Zo kunnen in de keuken bijvoorbeeld de keukenverlichting, koelkast en stopcontacten op één zekering (stop of automaat, ook wel één groep) zijn aangesloten.

Een aansluiting van 16 ampère wordt vaak één groep genoemd.

 • Bij 230 volt aansluitspanning en 16 ampère aan stroom, kunt u op
  één groep max. 230 x 16 = 3.680 Watt (3,7 kW) aansluiten.
 • Op 2 groepen kunt u 2 x 3.680 Watt = 7.360 Watt (7,4 kW) aansluiten.
  Dit noemt men vaak een dubbele groep, kookgroep of fornuisgroep.
 • Op 3 groepen kunt u 3 x 3.680 Watt = 11.040 Watt (11,1 kW) aansluiten.
  Dit noemt men vaak een 3 fase aansluiting of krachtstroomgroep.

Meer dan 3 groepen bestaat niet.

Om te bepalen welke apparaten op één of meerdere groepen moeten worden aangesloten, dient u de aansluitwaarde van het apparaat te weten. Is de aansluitwaarde meer dan 3,7 kW (bv. 6,4 kW) dan dient dit apparaat op twee groepen te worden aangesloten. Wilt u meerdere apparaten op één groep aansluiten dan dient u de aansluitwaarden van deze apparaten bij elkaar op te tellen en dit mag dan niet meer dan 3,7 kW zijn. Dit dient altijd door een gecertificeerd vakman gedaan te worden.

Watt is de eenheid van vermogen van het apparaat. Voor elk elektrisch apparaat is de aansluitwaarde in wattage (Watt) bekend. Aan de hand hiervan kunt u bepalen op hoeveel groepen een apparaat dient te worden aangesloten.

Bij grotere apparaten spreekt men van kilowatt (kW). Eén kilowatt komt overeen met 1.000 watt.

Deze vindt u in de handleiding van uw apparaat die bij het apparaat wordt meegeleverd en die u ook op de website van Gaggenau kunt raadplegen op de product detailpagina onder het kopje documenten.

Ja.  Dan moet er meestal wel een aanpassing worden gedaan in de meterkast. De meeste inductiekookplaten hebben namelijk een 2-fasen (of 3-fasen) aansluiting. Raadpleeg een vakman welke aanpassingen gemaakt dienen te worden en die u kan adviseren.

Ja MAAR wij adviseren u om dit altijd door een erkend vakman te laten doen.

Elektrische kookplaten en fornuizen met een aansluitwaarde tussen 3,7 en 7,4 kW worden aangesloten op twee groepen (kookgroep) met een perilex aansluiting.

Bijna alle 60, 70 en 80 cm brede inductiekookplaten en inductiefornuizen hebben maximaal een aansluitwaarde van 7,4 kW en dienen op twee groepen te worden aangesloten.

Elektrische kookplaten en fornuizen met een aansluitwaarde tussen 7,4 en 11,1 kW worden aangesloten op drie groepen. Voor een aansluiting op drie fasen wordt ook vaak de term krachtstroom gebruikt. In Nederland is een 3 fase aansluiting altijd krachtstroom. Ook bij krachtstroom is de werkspanning 230 Volt voor onze apparaten. Raadpleeg een erkend vakman om te weten te komen welke aansluiting u nodig heeft.

Voor een 3 fase aansluiting dient er door het nutsbedrijf een aanpassing in de meterkast te worden gedaan. Dan komen er 3 fasen binnen in plaats van één fase. Daarna kan de elektricien aan de slag om de groepen in de meterkast aan te passen en de aansluiting naar de keuken aan te leggen.

Bijna alle 90 cm brede inductiekookplaten hebben een aansluitwaarde van meer dan 7,4 kW en dienen op drie groepen te worden aangesloten. U kunt deze kookplaten indien gewenst ook aansluiten op twee groepen (7,4 kW, kookgroep). U dient dan wel het maximale vermogen van de kookplaat via Powermanagement in de basisinstellingen terug te schakelen van 11,1 kW naar 7,5 kW 16A. Op deze manier kunt u uw bestaande kookplaat ook vervangen met een bredere 90 cm kookplaat zonder een grote kostbare aanpassing in de meterkast te hoeven doen.

Bij het gebruik van één of twee zones op vol vermogen zult u geen verschil merken. Bij gebruik van meerdere zones op vol vermogen tegelijkertijd zal het vermogen van de kookplaat logischerwijs over de verschillende kookzones worden verdeeld, waardoor de kooktijden iets langer worden.

Gebruikt u meerdere zones tegelijkertijd op verschillende standen, dan zult u ook geen verschil ervaren.

Afwassen

Een Gaggenau vaatwasser biedt slimme inruimopties voor grote en delicate items. De meeste afwasautomaten zijn voorzien van de innovatieve Zeolith®-technologie. Dit zorgt voor energiezuinigheid en een perfect droog resultaat. Met het Extra Power programma reinigt u een volledige belading in minder dan één uur en het speciale glasprogramma zorgt ervoor dat uw delicate glaswerk wordt beschermd door het op een lagere temperatuur te drogen. Als u de deur opent krijgt u toegang tot de perfect verlichte binnenruimte. De soepel lopende rails en SoftClose-sluiting van de korven zijn niet alleen ontzettend comfortabel in gebruik, maar beschermen bovendien uw breekbare glas en porselein tegen onverwachte bewegingen.

Ja, dat kan in de meeste gevallen. Aan de buitenzijde ziet u geen verschil, maar de binnenruimte is 5 cm hoger. Ideaal voor grote borden of mooie wijnglazen. Hiervoor heeft u een minimale ruimte van 87 cm onder het werkblad of de greeplijst nodig. Vraag hiernaar bij uw keukenspeciaalzaak.